×
×
Вести

ОДРЖАН ПОМЕН ЖРТВАМА КОМУНИСТИЧКОГ ТЕРОРА У ЛИСИЧИЈЕМ ПОТОКУ

05.нов.2019 | 3:55 pm |

У  суботу 2. новембра  2019. на месту Лисичји поток у близини Белог двора у  Београду одржан је традиционални помен жртвама комунистичког режима у Србији.  Овде су након ослобођења Београда, припадници тајне полиције ОЗН ликвидирали више хиљада грађана Београда без икаквог суђења.

Иако су претходног дана идеолошки неистомишљеници, оскрнавили место догађаја-постављену изложбу и ишчупали мермерни крст који је био посвећен жртвама, исписавши пароле и знак српа и чекића, постављен је нови дрвени крст, а парастос је ипак одржан уз присуство више стотина људи.

Скуп је почео одржаним парастосом, које је служило свештенство раковичке цркве на челу са оцем Јованом Бабићем и интонирањем химне ,,Боже Правде”. Након тога члан Крунског савета Предраг Марковић, је прочитао писмо подршке организаторима које је упутио ЊКВ Александар Карађорђевић.

Глумац Љубивоје Тадић, је обучен у оделу официра ОЗНЕ читао присутнима оригиналне депеше о репресији над неисотмишљеницима и њиховом стрељању од стрене ОЗН-е.

Пригодне говоре одржали су историчар Немања Девић, сарадник Инситута за савремену историју из Београда, Александар Галић, унук команданта Расинског корпуса ЈВУО, потпуковника Драгутина Кесеровића и члан Управног одбора Удружења Краљевина Србија, Милош Павковић.

Присутним грђанима обратио на крају и председник Удружења У име народа-за слободну Србију др Срђан Цветковић који је напоменуо да је стање чесме и стање споменика жртвама стање нашег духа и сведочанство наших лоших нарави и да се неће одустати од подизања споменика. Такође се појединачно захвалио свима онима који су помогли организовању овогодишњег помена.