×
×
Вести

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ДРАГИША КАШИКОВИЋ Др СРЂАНУ ЦВЕТКОВИЋУ

20.јун.2015 | 7:53 pm |

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ,,ДРАГИША КАШИКОВИЋ“ ЗА 2015 ГОДИНУ

У уторак 17. јуна 2015 године у просторијима Удружења књижевника Србије додељене су награде новинару и уреднику недељника Недељник Вељку Лалићу, Драгану Јаковљевићу, афористичару Драгану Митровићу и историчару др Срђану Цветковићу.

Лалићу и Јаковљевићу награда је припала за високо професионално умеће, истраживачко и аналитичко новинарство, објективност, независност и непристрасност, као и за храброст у објављивању информација и ставова.

Признање које од 1994. године додељују Издавачка кућа “Српска реч” и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета, за врхунски домет и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио новинар и свестрани уметник Драгиша Кашиковић (1932-1977), припало је историчару др Срђану Цветковићу за књигу “Између српа и чекића”.

Књига је плод деценијског истраживања аутора о политичким суђењима, дисиденству у комунистичкој Србији, прогонима унутрашњег непријатеља и улози тајних служби.

Драгослав Митровић, афористичар из Цириха у Швајцарској овогодишњи је лауреат награде за збирку афоризма “Благо њима, ковчег нама”, у којој се налазе изузетно духовите, критичке и сатиричние мисли о времену у којем живимо.

Награда, која се састоји из плакете и новчаног износа, добитницима ће бити уручена у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, у среду, 17. јуна, са почетком у 12 часова, на
годишњицу убиства Драгише Кашиковића, главног уредника листа “Слобода” у Чикагу.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), књижевник Миодраг Јакшић и историчар Предраг Остојић (чланови).

Признање ће добитницима уручити директор издавачке куће “Српска реч” Даница Драшковић.

Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику.
Кашиковић је од савременика назван “витезом српске политичке емиграције”. Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком.

Покренуо и књижевни часопис “Данас”, као и сатирични лист “Чичак”. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге “Поручник Каваја”, “Дупљаци” (драма) и “Партија те тужи, Партија ти суди” (афоризми). Кашиковић је убијен у Чикагу од припадника југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа “Слобода”, гласила организације Српска народна одбране, коју је основао научник Михаило Пупин 1908. године.