×
×

УДРИ БАНДУ! – ГОЛИ ОТОК И ДРУГИ ЛОГОРИ

Галерија

КРАЉЕВ ОФИЦИР НА ГОЛОМ ОТОКУ

14.мај.2018 | 3:51 pm |
Душан Миликић као краљев гардиста 1935

Душан Миликић (Слатина код Чачка, 1911- Београд, 1986)               

Пре Другог светског рата, као један од најбољих у својој класи на Војној академији, одабрао да служи као официр у коњици Краљеве гарде. Пред рат је положио ђенералштабни испит и одликован је Медаљом за војничке врлине (јануар 1941. године).

Након Априлског рата заробљен је и одведен у заробљеништво заједно са двојицом браће (Николом и Ратомиром), одакле је покушао у неколико наврата да побегне (то је после више покушаја успело његовом брату, потпуковнику Николи Миликићу, који се као помоћник за обавештајне послове ђенерала Михаиловића прикључио ЈВуО и погинуо на Зеленгори 13. маја 1945).

По ослобођењу логора, опредељује се за повратак у Србију заједно са млађим братом Ратомиром. Примају га у ЈНА, да би га као потпуковника у августу 1950. године ухапсили и оптужили за сарадњу са ИБ. На суђењу је одбацио оптужницу истичући да је своју официрску заклетву својевремено дао краљу, а да према СССР и Стаљину не гаји никакве симпатије. Осуђен је на 36 месеци затвора, од чега је део издржао у Билећи, а део на Голом отоку.

После одслужења казне радио као сарадник Историјског института САНУ, бавећи се претежно историјом Београда и Србије током Првог светског рата.

Иза себе је оставио тројицу синова.