×
×

ПРИНУДНИ ОТКУП И КОЛЕКТИВИЗАЦИЈА

Галерија

УБИСТВА СЕЉАКА

24.дец.2017 | 11:16 am |

Чедомир Јеринкић (1883, Кикинда – 1947, КПД Ниш), земљорадник из Kикинде оквалификован као „кулак” и ухапшен зато што му није преостало ништа више што би могао „изнети као обавезу”. Без прилике да изговори чак иједну реч у своју одбрану, осуђен је и транспортован у казнионицу у Нишу. Његово, тешким радом измучено тело није успело дуго да издржи свакодневне батине у казнионици. Код куће су га његови најмилији још дуго чекали, све док једног дана 1947. године, заједно са остацима одеће коју је носио, није стигла и вест како већ давно није више међу живима. Рехабилитован је 2017.

 

Арун Остојин (?–1947) земљорадник из села Долова код Панчева, страдао након побуне сељака због непоштено спроведеног принудног откупа. Убио га је Радослав Ракиџић, локални повереник Озне и месни партијски руководилац. (Долово)

 

Марко Станковић (1874–1953) из села Жабара код Шапца, мајор по чину, учесник оба Балканска и Првог светског рата. Након Друго светског рата осуђен је четири пута због откупа. Три пута је он робијао а четврти пут због изнемоглости није могао јер је био на самрти, мењао га је унук Бранислав. Убрзо након четврте пресуде је и умро.

 

Радован Илић (1915–1947) с породицом. Земљорадник из села Бежанија надомак Београда. Убијен током кампање принудног откупа и колективизације 1947. јер се успротивио мерама и начину спровођења откупа и колективизације.