×
×
Галерија

ПИЛОТ НИКОЛА ПАВКОВИЋ: ОД МАУТХАУЗЕНА ДО ЗАБЕЛЕ

17.мај.2018 | 4:15 pm |
Никола Павковић

Никола С. Павковић(1905-977), ваздухопловини капетан, пилот ловац ратног ваздухопловства Краљевина Југославије рођен је у Аустро-Угарској 1905. године у Павковић Селу недалеко од Карловца. Већ по уједињењу долази у Земун и игром случаја започиње своје војно школовање. Чин потпоручника и звање војног пилота добија 1930. Године. Службовао је у више места Краљевине Јгославије, а Априлски рат га затиче на месту ађутанта Начелника штаба Команде ваздухопловтва у Земуну. Заробљен је у близини Дубровника, али успева да побегне и долази у Београд. Јануара месеца 1942. Године ступа на дужност команданта места Ужичка Пожега.На том положају је остао до августа месеца 1942.

На подручју Пожеге деловао је такозвани легализовани четнички одред Ц-34 који је требао да буде расформиран. Како то није урађено Немци га хапсе, заједно са мајором Милошем Глишићем и шаљу их у логор на Бањици, а затим у октобру 1942. бивају транспортовани за Маутхаузен. У истом транспорту за логор се налази и адвокат Слободан Суботић, са братом Војиславом. По ослобођењу логора у мају 1945. враћа се у Југославију у своје родно место где се опоравља наредне две године. Потом постаје  учитељ и управник основне школе у свом родном месту.  У Београд се поново враћа 1950. Године и запошљава се у фабрици авиона Утва у Панчеву.

У фебруару месецу 1955. Никола Павковић је ухапшен, да би 28. новембра 1955. Године осуђен за једно продужено кривично дело ратног злочина према цивилном становништву из члана 125 К.з. и ратни злочин против партизанских бораца из члана 127. К.з, за своје деловање у својству команданта места Ужичка Пожега у периоду  јануар- август 1942. године са казном строгог затвора у трајању од 16 година и споредном казном ограничења грађанских права у трајању од 2 године.

Свесрдним залагањем адвоката Слободана Суботића, са којим је провео три године у Маутхаузену и изненадним појављивањем два сведока који су за процес сазнали из штамте, Никола Павковић је спашен смртне казне, о чему ће адвокат Суботић, 26. Новембра 1961 године говорити у тексту Двојица без душе један без главе. И Суботић је иначе два пута хапшен први пут је (1949) без суда провео у затвору годину дана а други пут 1972. је осуђен на три а издржао годину дана псоле чега је убрузо и преминуо.

Године 1966. Као осуђеник у КПД Забела, Никола Павковић добија накнаду као жртва виво-експеримена које је преживео  у Маутхаузену. На слободу излази 01.4.1967. године после издржаних 12 година и три месеца затвора.Како није могао да оствари право на пензију, због поништеног предратног радног стажа запошљава се као ноћни чувар у да иронија буде већа ГРО Партизански пут. Умре после краће и тешке болести у Београду 1977. Године.

Приредио: (М. Павковић)