×
×

О Пројекту

Драги пријатељи,

представљамо вам пројекат У ИМЕ НАРОДА! који је наставак изложбе о жртвама комунистичког режима у Србији и дугогодишњим табу темама: ликвидацији народних непријатеља, политичким суђењима, Голом отоку и другим логорима, прогону кулака у време принудног откупа и колективизације.

Изложба У ИМЕ НАРОДА! је изазвала велику пажњу јавности (забележено је преко 56.000 посетилаца у четири града: Београду, Крагујевцу, Краљеву и Панчеву). Кроз различите садржаје; дискусије, трибине, пројекције филмова, и гостовања страних делегација (Мађарска, Пољска, Словенија Хрватска, Бугарска) прерасла је форму музејске поставке постајући на тај начин историјски догађај за памћење.

Виртуелна сајт-изложба У ИМЕ НАРОДА! постаје део ширег пројекта У ИМЕ НАРОДА! и подразумева обимну и до сада невиђену интернет документацију о том времену у виртуелном простору укључујући обимну збирку фотографија, колекцију аудио и видео записа, документарних и играних филмова на тему репресије. Такође, овај сајт има и две интегрисане базе података убијених са и без суђења (60.000 лица) као и спискове 16.500 голооточана, логорисаних лица по линији Информбироа. Потенцијално би, зависно од могућности, сачинили и трећу базу политичких осуђеника у Србији од 1944-1990. године.

Обиље документације на овој платформи омогући ће објективно суочавање српског друштва са тоталитарним наслеђем. Ово је и на трагу препорука резолуција Савета Европе из 2006. и 2009. године о потреби осуде тоталитарних режима и изради база података о жртвама. Поспешују се актуелни процеси отварања архива, рехабилитације жртва и реституције имовине који су предуслов европских интеграција. Друштвени значај сајта-изложбе и база података огледа се у томе што су већ помогле у рехабилитацијама око 6.000 лица пред судовима у Србији, јер садрже прецизне податке о документацији за свако страдало лице. Многи појединци су преко ових база података сазнали нешто о својим најближим, открили начин и место страдања. База има и свој научни значај јер истраживачима из земље и региона пружа обиље информација и даје приступ до сада недоступним документима који су до скоро били похрањени у архивама службе безбедности. Вредност оваквог  сајта, изложбе, као и целог пројеката за друштво у Србији је тешко преценити у времену када се Србија налази у процесу транзиције и суочавања са болним историјским наслеђем у изградњи демократског друштва.

Хвала Вам на подршци

Удружење У ИМЕ НАРОДА! – за слободну Србију