×
×

ИЗБОРИ, КУЛТ ЛИЧНОСТИ И ИДЕОЛОГИЈА

Галерија

,,ЗАВЕТ ТИТУ”- ПОЧАСНИ ПЕШАЧКИ МАРШЕВИ 1981-1986

15.мар.2018 | 7:49 pm |

Почасни маршеви су организовани од стране Савеза социјалистичке омладине Србије, Општинска конференција Чачак под називом „Завет Титу “ . Организвани су сваке године уочи годишњица смрти Јосипа Броза Тита.  Учесници марша су имали легитимације која се састојала из два дела, чинове, заставу, амблеме, заставице, траке „Партизан“ (црвене, белим словима исписано), учесничке књижице (легитимације). траке тробојне за капу (класична војна капа, на којој је уместо петокраке стављена тробојка југословенска са петокраком). Одред је носио традицију партизанског одреда из Чачака „Др Драгиша Mишовић“ и имао је команданта, заменика, начелника штаба одреда, политичког комесара, начелника санитета, начелника безбедности и економа одреда. Маршевски одред је имао четири чете (као и 1941 – љубићку, трнавску, драгачевску и таковску) са сличном командом структуром. Чинови су били посебно урађени за командни кадар и и разликовали су се од војних. Застава је била црвена на којој је писало „Завет Титу ‘ па петокрака па ‘ испод назив – Омладински маршевски одред „Др Драгиша Мишовић – Чачак“, друга страна зуастеве натпис „Друже Тито ми ти се кунемо“. Финансирарње марша је рађено од бројних предузећа и друштвено-политичких организација.

Марш 1983 је трајао од 29. априла до 4. Маја: Прва етапа (29. април) елација Главни трг у Чачку-Љубић брдо-Ракова-Таково-село Мутањ; Друга етапа (30. април) релација – С. Мутањ-Рудник-Варнице-Мали кик (407 мндв)-Белановица; Трећа етапа (01.05.)  релација – Белановица-Метаљка (414)-Просек(363)-Партизани-Медведњак (353)-Дуги рт-Венћане; Четврта етапа (02. мај) релација – Венчане-Сибница-Манићи-Барајево; Пета етапа (3. мај) релација Барајево-Брђани-Авала-Бубањ Поток; Шеста етапа или дан марша (4. мај) релација – Бубањ Поток-вождовац-Дедиње. долазак на дедиње око 14,30 часова и одлагање опреме, у 14,45 чаова постројавање и прелазак у шпалир кроз који ће да прођу делегације Савезне скупштине и ЈНА. После њиховог изласка посета Кући цвећа, потом музеја „25. ма“, а после тога као публика учествују у програму код фонтане на платоу испред музеја. Потом повратак у Чачак и свечан дочек на тргу у Чачку у 20 часова. Након тога другарско вече у чачанској кафани башта „1. мај“ „у сопственој режији“.

Оно што је интересантно током марша изводили су следеће су позиције:  наилазак на заседу, атомски удар, ваздушни напад на колону, субверзивна делатност-током целог марша, одржавање везе у колони. Пренос разних наређења колоном, топографија (о карти и читање исте, оријентација, бусола, азимут итд.

(фотографије са марша 1983.– Горан Давидовић, Владо Челар (Чачак)