×
×

ИЗБОРИ, КУЛТ ЛИЧНОСТИ И ИДЕОЛОГИЈА

Галерија

ПИОНИРИ

30.апр.2018 | 2:27 pm |
Инцидент на првомајској паради у Панчеву 1947. Један од пионира је помешао поздраве и изазвао панику код учитељица.

Инцидент на првомајској паради у Панчеву 1947. Један од пионира је помешао поздраве и изазвао панику код учитељица.

Савез пионира Југославије једна је од масовних социјалистичких друштвених организација чије деловање започиње током Другог светског рата . У поратним деценијама ученици првог разреда основне школе су примани у пионирску организацију на свечаности поводом Дана Републике, крајем новембра, и у њој остајали до примања у омладинску организацију. Црвена марама и испрва бела, а од половине педесетих плава капа титовка, пионирска значка и звезда петокрака, бело-плава одећа, чланска карта и свечана пионирска заклетва као и пионирска застава, труба и бубањ били су заштитни знаци пионира и њихових одреда који су деловали при основним школама. Пионири су реформисани 1950. године на иницијативу Милована Ђиласа, када постају установа претежно васпитно-забавног карактера.

За пионире се оснивају пионирски градови, они учествују у слетовима и штафетама, дочецима председника. Део пионирскога календара били су тада и Дан дечје радости, Поздрав пролећу те низ манифестација које су игру повезивале с науком и уметношћу, техничком и телесном културом, али с друге стране и с политичком идеологијом и култом личности. Повезивање рођендана Републике с примањем у пионире био је јасан знак иницијације
најмлађих у социјалистичко друштво и њиховог укључивања у ред „политички свесних грађана” оданих основним идеолошким вредностима, што је додатно појачано неслужбеним називом Титови пионири.