×
×
ЧЛАНЦИ

Ново буђење црвеног вандализма

27.апр.2018 | 4:10 pm |

Вандали који су по други пут оскрнавили мурал  посвећен Зорану Ђинђићу (постављен у марту ове године), овај пут су оставили свој потпис.  Наиме, оставили су натпис „Црвена правда“, што је назив познате  комуниситичке терористичке организације која је била активна у првој половини двадесетог века.

Црвена правда је била терористичка организација коју је фебруара 1921. године у Загребу, основала групачланова Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ). Били су организатори и извршиоци убиства министра унутрашњих дела Краљевине СХС Милорада Драшковића, 21. јула 1921. године у Делницама. Такође, на Видовдан 1921., покушали су да изврше атентат на регента Александра Карађорђевића.  Бројни су примери левог терора које су проводиле широм света терористичке организације у име марксистичке идеологије. Најсвежији пример вандализма је прилика да се подсетимо на убиство италијанског премијера Алда Мора 1978. године. Атентат су извршили припадници италијанске комунистичке терористичке организације Црвене бригаде.

Као и двадесети и двадест први век у Србији је отпочео убиством које су извршили делови нереформисане комунистичке тајне полиције.  У Србији се данас и поред тога често величају тоталитарне идеологије, све присутнији је култ личности,  отворена мржња и идеолошка искључивост.

Све чешће се чује на друштвеним мрежама аи у животу  ,,како би неко стрељао некога  због нечега” . Углавном се и са правом доста говори о повампирењу  фашизма,  неонацизма  и нациoналног шовинизма.  Према левом екстремизму се ћути и док се држава и већи део медија  односи  готово заштитнички. Но да ли организација, попут ове које себе називају  “Црвена правда” и сличне, представљају опасност за наше иначе насиљем оптерећено  и засићено друштво ?  Како би изгледала та Црвена правда?