×
×

Контакт

 

 Е-маил:

info@uimenaroda.net

Телeфон:

065 877 17 57

Писмо на:

Срђан Цветковић
Институт за савремену историју
Трг Николе Пашића 11
Београд

 

U ime naroda za slobodnu Srbiju

У ИМЕ НАРОДА!- Пројекат У ИМЕ НАРОДА! је наставак изложбе о жртвама комунистичког режима у Србији и дугогодишњим табу темама: ликвидацији н
U ime naroda za slobodnu Srbiju
U ime naroda za slobodnu Srbiju10 hours ago
У ИМЕ НАРОДА! - САВА БАНКОВИЋ: КЊИГА КОЈА СЕ ЧИТА У ЈЕДНОМ ДАХУ - У ПРЕДВОРЈУ ПАКЛА! НОВО ДОПУЊЕНО ИЗДАЊЕ....НАРУЧИВАЊЕ ИНБОКС:
,,..На зидовима у соби и ходнику је безброј познатих имена људи свих годишта и професија који су пошли у затвор и отишли на пут са којег се нико није вратио.
Једни су стављали датуме и записивали колико су провели у затвору ни криви ни дужни, други су записали ко је и када одведен у Ниш, одакле се ко ретко вратио. Трећи ко је и када изведен на стрељање, четврти, са неколико речи вапију за осветом, пети су записали како су тучени и мучени итд.
Сви ти записи говоре о крвавој трагедији српске нације када се није знало ко има право на голи живот али се знало ко има право да убија — само комунисти. Ти записи говоре о једном добу зверског мучења и убијања људи без икаквог утврђивања кривице и доношења пресуда на основу закона. Они дају лик новодошле слободе када се црвена аждаја није могла напојити крви српске деце, нити нахранити мртвим телима синова српске нације.
Бројимо колико је људи из Алексинца принесено на „жртву слободе" коју су комунисти донели са Брозом и број се пење до стотину; доцније сам дознао да је убијено око сто педесет особа у а Алексинац је у то време имао око седам хиљада становника.
До Божића вођен сам два пута на саслушање и то увек око пола ноћи. Поред Милана Марковића шефа ОЗНЕ у Нишу, истрагу води и неки Душко, мајор иследник у Нишу. За време саслушања обојица дремају, а кад их савлада сан, спусте главу на сто и спавају. Када мало одремају дижу главу па дремљиво гледају по соби крвавим очима, онда стављају револвер на сто па га дуго расклапају и склапају као да тиме хоће да утерају страх притворенику или да том забавом одагнају сан.
Брацко апотекар, родом из Алексинца, пронашао је помоћу стражара дрва негде у згради и стално је ложио фуруну у соби па се вашке размилеле, а људи се дали на чешање, просто кожу са себе да здеру.
На Божић неки стражар отвори врата и позва ме да изађем. Спремам се и мислим како изабраше баш Божић на дан мога стрељања. Они што беху будни гледаху ме избезумљено, али ми нико ништа не рече. Два стражара воде ме у канцеларију суда и само што седох на столицу, у собу уђе иследник Душко у енглеској униформи са чизмама на ногама. После неколико безначајних питања Душко каже:
— Вас ћемо или да убијемо или да пустимо, треће нема, само док прође овај празник...."
U ime naroda za slobodnu Srbiju
U ime naroda za slobodnu Srbiju2 days ago
U IME NARODA! Građani Srbije će do kraja godine morati da plate čak 337,95 miliona evra za kredite uzete u vreme bivše SFRJ tokom sedamedesetih i osamdesetih godina.
U ime naroda za slobodnu Srbiju
U ime naroda za slobodnu Srbiju4 days ago
У ИМЕ НАРОДА! ... УЗ ВАЖНУ НАПОМЕНУ: да је у штампаном издању недељника ЕКСПРЕС непажњом и грешком новинара инаведено у најави на насловници да је укупно страдало 1944. У БЕОГРАДУ 59.000 лица УМЕСТО СРБИЈИ те се од тога ОГРАЂУЈЕМО. У основном тексту као и на сајту је на срећу углавном коректно пренето.
U ime naroda za slobodnu Srbiju
U ime naroda za slobodnu Srbiju4 days ago
TRIBINA U IME NARODA! - KULURNI CENTAR RAKOVICA : PRIKAZIVANJE FILMA GOLOGOTA RAKOVIČKE PAROHIJE i PREDPROMOCIJA KNJIGE SAVE BANKOVIĆA: U PREDVORJU PAKLA (izmenjeno i dopunjeno izdanje)
Pred prepunom salom Kulturnog centra Rakovica prikazan je film autora Aleksandra Azdejkovića Golgota rakovičke eparhije i promovisano novo izmenejno i dopunjeno izdanje knjige Sava Bankovića, sveštenika koji je proveo dve decenije na robiji pod komunsitičkim režimom zbog svojih hrišćanskih i demokratskih uverenja...Gosti : Lliljana Pekić, Aleksandra Azdejković i dr Srđan Cvetković
Hvala svima psoebno organizatorima na lepoj večeri!
U ime naroda za slobodnu Srbiju
U ime naroda za slobodnu Srbiju5 days ago
У ИМЕ НАРОДА!- КАКО ЈЕ ОСУЂЕН ПРОФЕСОР ЧАЈКАНОВИЋ? ...Суд части народне власти донео је 13. јуна 1945. године одлуку да га казни удаљењем са Београдског универзитета зато што је током окупације Србије обављао дужност декана Философског факултета, што је оцењено као колаборација са немачким окупатором. Непосредно након што је примио ту одлуку, Чајкановић се разболео, пао у постељу и из ње није устао до своје смрти августа 1946. године. ...
U ime naroda za slobodnu Srbiju
U ime naroda za slobodnu Srbiju1 week ago
U IME NARODA! - PROCES ŠESTORICI 1985. Poslednji veliki politički proces u komunističkoj Srbiji. Ovo sudjenje kao i raniji proces Gojku Đogu predstavljaju primer bezuspešnog pokušaja partije i države da povrate autoritet i disciplinuje kritičku inteligenciju i javno mnjenje. Namesto da zastraše procesi su u novom društvenom ambijentu dalje gonili u preispitivanja i otpor nametnutom jednoumlju utirući put ka kakvom takvom višestrančiju...
https://www.youtube.com/watch?v=BEFfn4QReuE
U ime naroda za slobodnu Srbiju
Tehnologija straha - Proces šestorici
Televizijska emisija o političkom suđenju poznatom u javnosti kao "Proces šestorici".
youtube.com