×
×
ГАЛЕРИЈА

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ У ИМЕ НАРОДА! – Историјски музеј Србије, Београд, 16. 04. 2014.

16.апр.2014 | 3:05 pm |
Ред испред Историјског музеја Србије

Дана  16. априла 2014. у Историјском музеју Србије отворена је изложба ИМЕ НАРОДА! прва музејска поставка о жртвама комунистичког режима у Србији непосредно после Другог светског рата и дугогодишњим табу темама: ликвидацији народних непријатеља, политичким суђењима, Голом отоку и другим логорима, прогону кулака у време принудног откупа и колективизације.

Изложба је изазвала велику пажњу јавности (забележено је преко 56.000 посетилаца у четири града Београд, Крагујевац, Краљевио и Панчево) изазивајући бројне контроверзе и преиспитивања; различите реакције, тумчења и дискусије, прерастајући форму музејске поставке кроз трибине, пројекције филмова, гостовања страних делегација у догађај за памћење. На  самом отварању као повремено и током изложбе протествовла се  домаће прокомунистичке организације.

Изложбу су подржале бројне јавне личности(Душан Ковачевић, Горан Марковић, Јелисавета Карађорђевић, Перо Симић, Лазар Стојановић, Предраг Марковић, Лазар Ристовски и многи други) гостујући у живим програмима и трибинама  и предавањима  (око 60 догађаја) са гостима из инсотранства (Словенија, Мађарска , Пољска, Хрватска.. ). Трибину су посетили бројни амбасадори,  пaтријарх  СПЦ као и поједине домаће политичке личности.